Селище Локачі не змінюватиме свій статус на село

27 Березня 2024, 14:48
Селище Локачі 412
Селище Локачі

Взимку 2024 року набув чинності Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України». Відповідно до закону селищ міського типу в Україні більше не буде. Містами будуть населені пункти з чисельністю мешканців від 10000 осіб та переважно компактною забудовою. Селищами будуть населені пункти з переважно садибною забудовою та не менше 5000 мешканців. Населений пункт із кількістю мешканців менше 5000 осіб – селом. 

У селищі Локачі зареєстровано 3500 людей. Селищний голова Богдан Іус зазначив, що так і залишаться селищем та не стануть селом. Про це пише видання ВСН.

«Нам не загрожує стати селом. У законі норма звучить так, що селища і міста, навіть якщо вони не підпадають під норму закону, не втрачають свій статус. Якщо було селище, так і залишається селище, якщо було місто, так і залишається місто. Навіть якщо по кількості населення вони не будуть підпадати під норми закону», – зазначив очільник селищної ради.

 

Богдан Іус зазначив, що статус можна понизити на село, якщо буде згода жителів і відповідне рішення ради. Себто, якщо селище бажає стати селом, воно ним стане. Якщо такого бажання не буде у мешканців та депутатів ради, то селище так і залишиться селищем. 

«Нам це не загрожує – Локачі які були селищем так і залишаться», - наголосив селищний голова. 

 

Також голова громади розповів чи хочуть у селищі Локачі отримати статус міста.

«Чи хочемо ми стати містом? Ми під ці критерії не підпадаємо, адже для того щоб отримати статус міста необхідно, аби у населеному пункті проживали не менше 10000 людей. У Локачах проживає до 5000 населення, а саме зареєстровано 3500 жильців, проживають, звісно, більше, але зареєстрована така кількість. Ми навіть не підпадаємо під статус селища», - підсумував посадовець. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024