Чому важливо не зволікати з підписанням декларації із сімейним лікарем і яким медикам найбільше краян вже довірило своє здоров’я

03 Серпня 2018, 14:00
О. Дубинецька проводить прийом 3286
О. Дубинецька проводить прийом

Локачинський центр первинної медико-санітарної допомоги 26 липня отримав статус комунального некомерційного підприємства. Це означає, що заклади первинки фінансуватимуться за новою – ефективнішою системою.

Головний лікар Локачинського районного центру ПМСД Владислав Магновський констатує, що поки що лише 27 відсотків від загальної кількості населення району підписало декларації з сімейними лікарями. Тож, він закликає активніше долучатися до цього процесу, оскільки в недалекій перспективі це дозволить залучити більше коштів на розвиток медичної галузі.

1
В. Магновський
В. Магновський

Передбачається, що якщо до середини липня 70 відсотків краян таки обере собі сімейних лікарів, то вже з жовтня первинка фінансуватиметься з Національної служби здоров’я.

– Люди мають розуміти, що нині гроші медичної субвенції виділяються не безпосередньо на руки пацієнтам, а на утримання медзакладу, де ті лікуватимуться (фінансування оплати праці персоналу, комунальних послуг, придбання обладнання і медикаментів тощо), – інформує Владислав Адамович. – Якщо особа підпише договір, то сума на надання первинної медичної допомоги автоматично зросте із 240 гривень до 370, а з 2019 року – до 450. Також, в залежності від вікових груп населення, діятимуть різні капітаційні коефіцієнти, що теж є позитивним моментом. Нині лікування і діагностика амбулаторних захворювань (без необхідності госпіталізації), надання невідкладної допомоги, проведення профілактичних щеплень тощо в закладах первинки здійснюється на безоплатній основі.

Однак, як наголосив Владислав Магновський, для осіб, які ще не підписали декларації, амбулаторний прийом, видача різних довідок, оформлення лікарняних дещо ускладнюються. Треба відмітити, що станом на 31 липня в районі загалом заключено 5984 договори (4868 – дорослі, 1116 – діти, 75 – іногородні) з сімейними лікарями.

Якщо аналізувати ці показники в розрізі окремих медичних закладів, то в Локачинській амбулаторії ПМСД підписано 3744 таких декларацій, в Затурцівській – 1207 і в Привітненській – 1033. Найбільше краян довірило своє здоров’я сімейним лікарям Оксані Дубинецькій (1500 декларацій), Давиду Дуді (1033 декларації) та Оксані Данилюк і Ніні Ліцевич (майже по 800 декларацій).

Павло КОСТЮЧКО.

Фото автора.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024