У школах Локачинщини провели декаду до сторіччя від дня народження Василя Сухомлинського

08 Жовтня 2018, 10:00
Школа 3853
Школа

У школах Локачинщини з 20 вересня по 2 жовтня пойшла традиційна методична декада, присвячена 100-річчю від дня народження Василя Сухомлинського.

Про це повідомляє Локачинський районний методичний кабінет.

А саме у школах: Колпитові, Манькові, Заячицях, Губині та Павловичах. 

У Заячицівській школі бібліотекар Роман Брош підготував виставку книг «Літературна спадщина гуманіста, мислителя та педагога В.О.Сухомлинського» та організував перегляд фільму «Мала батьківщина великого педагога», вчитель образотворчого мистецтва ВасильТур організував конкурс малюнків «Герої творів Сухомлинського очима дітей». 

Педагогиня-організаторка Тамара Огродніча провела Лінійку пам’яті до дня народження В.О. Сухомлинського під гаслом «Виховуймо в собі людину – ось, що головне. Інженером можна стати за п’ять років, вчитись на людину потрібно все життя».  Ведучі Ангеліна Бобер і Яна Слобода розповіли про життєвий шлях великого педагога, а учні 3,5,7,8 класів  запропонували інсценізацію дитячих оповідань В.Сухомлинського.

Класоводи 1-4 класів провели читання та обговорення оповідань, притч і уривків праць  В. Сухомлинського, а також провели виховну годину «Все починається з добра». 

Класні керівники провели уроки доброти та години спілкування:

  • «Мудра людина із щирим серцем» в 5 класі, класний керівник Гапій Г.Г.
  • «Що таке любов і дружба» в 6 класі,класний керівник Барановський О.П.
  • «Твори добро, бо ти людина» в 7 класі, класний керівник Брош Л.В.;
  • «Наповніть серце добротою та милосердям» в 8 класі, класний керівник Ничипорук Л.М.
  • «Доброта як сонце, завжди гріє» в 9 класі, класний керівник Зубко І.М.
  • Заступник директора школи з виховної роботи Лисанюк Тарас Миколайович провів:
  • Педагогічні читання  «В.О.Сухомлинський  і нова Українська школа».

У Павловичівській школі для проведення декади створили творчу групу яка підготувала план заходів щодо відзначення 100 – річчя від дня народження В. О. Сухомлинського. Розпочалась декада лінійкою памяті «Він віддав своїм учням тепле серце в долоні…», яку підготувала педагог-організатор Таїса Тур, під час якої слухачі мали змогу більш детально ознайомитися з життям Великого Педагога.

Традиційно класні керівники у своїх класах провели тематичні виховні години, уроки мудрості, духовності, доброти,  які були спрямовані на виховання в учнів почуття доброти, взаєморозуміння, любові до оточуючих та природи: «Школа казок В. О. Сухомлинського » (класний керівник 5 класу Січевський О. А.), «Подорож у Країну Добра» (класний керівник 6 класу Лавренюк Л. О.), «Мудра людина із щирим серцем» (класний керівник 7 класу Шахраюк С. С.), «Сухомлинський. Людина. Солдат.» (класний керівник 9 класу Кобилецька Н. І.), «Родине Виховання (за творами В. Сухомлинського)» (класний керівник 10 класу Поліщук Н. Ю. (Учитель поставив за мету розкриття взаємини у родині, які мають бути засновані на народній моралі; довести, що егоїзм, неповага до батьків руйнують сімʼю.)) До славетної дати 100 – річчя з дня народження В. О. Сухомлинського класоводами 3-4 класів Дриганюк В. В. та Слободою Г. М. був проведений виховний захід «Людина починається з добра».

Захід розпочався словами про відомого письменника, вчителя, творця, чиї твори проникають у душу кожної людини. Учні переглянули презентацію про В. Сухомлинського, його життєвий і творчий шлях, декламували вірші про доброту, ввічливі слова, повагу і любов до батьків, до всіх людей на землі. Цікаво пройшли інсценізації творів «Ледача подушка», «Сьома дочка», «До Діда Федора по лопату». Молодші школярі із задоволенням виконували пісні «Зерна добра», «Якщо добрий ти» та ін. Під час заходу учні презентували виставку малюнків за творчістю педагога. Закінчилось свято тим, що учні до дерева роздумів прикріплювали листочки, на яких було написано, чого вчать нас твори В. Сухомлинського.  Учні другого класу під керівництвом класовода Новосад Л. В. на уроці літературного читання зібрали матеріал і виготовили лепбук за творами В. Сухомлинського «Казки та оповідання». У зміст лепбуку включено:

  • десять «не можна»;
  • правила спілкування;
  • розмальовки до творів;
  • аплікації за оповіданнями;
  • склади малюнок з розрізаних частин;
  • коротка біографія В. О. Сухомлинського.

Всі учні класу працювали дружно: складали, ліпили, розмальовували, клеїли, вирізали. Вчитель історії Деркач В. В. у 9 класі провів урок пам’яті В. О. Сухомлинського. На уроці було розглянуто 5 напрямів виховання, які розробив Великий Педагог. Учні дізнались про основні ідеї Сухомлинського, та їх реалізацію в умовах реформованої школи та погодились, що його ідеї актуальні і сьогодні. З метою виховання громадянина в системі ціннісних орієнтацій педагогічної спадщини В. О. Сухомлинського, так як саме 2018р. присвячений 100 річниці від дня народження Педагога, у 6 класі відбувся захід позакласного читання оповідання В. О. Сухомлинського «Кінь утік» на польській мові (вчитель Лемещук Л. І.). З метою ознайомлення учнів із життєвим та творчим шляхом Василя Олександровича  та його творами класним керівником 11 класу Гончарук О. М. було проведено засідання круглого столу «Творча спадщина В. О. Сухомлинського». Учні підготували доповіді на теми: «Ідеї гуманізму, людяності й доброчинності у творах Сухомлинського»; «Праця – елемент духовного життя людини»; «Природа як об’єкт пізнання, сфера активної діяльності, важлива частина дитячого життя». Учні 5-11 кл. переглянули кінофільм «Життєвий та творчий шлях В.О. Сухомлинського», який підготувала ЗДВР Пирог Г. В. Щоб познайомити учнів із постаттю відомого  педагога В.О Сухомлинського, його життєвими мудрощами, вчителі української мови та літератури Поліщук Н. Ю. та Гончарук О. М. провели для учнів 9- 11кл. інформаційні хвилини: цікаві факти з життя В. О. Сухомлинського «Штрихи з портрета». Учні мали можливість ознайомитися з цікавими фактами  вчителя-педагога, ознайомилися з його книгою «Як виховати справжню людину», обговорили правила поведінки, яких потрібно дотримуватися, щоб  стати вихованою людиною, міркували над своїм ставленням до рідних людей, обмінювались думками у чому виражається шана, повага, турбота до батьків. Бібліотекарем школи Кобилецькою Н. І. було підготовлено виставку присвячену Василю Олександровичу Сухомлинському «Літературна спадщина гуманіста, мислителя та педагога». Під час декади пройшли педагогічні читання «В.О. Сухомлинський: діалог з сучасністю», в ході яких учителі-предметники, класні керівники та класоводи  поділилися власним досвідом з теми впровадження педагогічного досвіду В.О. Сухомлинського в освітній процес. 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024