«Я за прилавком виросла»: шельвівська продавчиня Марія Стельмащук, майже 40 років працює у сфері торгівлі. Блог

27 Липня 2018, 09:00
Продавчиня 3824
Продавчиня

Зрозумівши, що цікавляться її діяльностю саме з редакції, Марія Григорівна, зніяковівши, намагалась переконати мене в тому, що не заслужила такої уваги, щоби «ще й в газету попасти».

Я ж, спілкуючись з продавчинею та покупцями, все більше і більше розуміла, що торгівля для пані Марії є невід’ємною частиною життя. А ще переконалась, що цінують її всі, хто заходить до цього магазину.

Судячи з того, скільки відвідувачів побачила за невеликий проміжок часу, роблю висновок, що людно тут завжди. А все тому, що у жителів Шельвова є можливість придбати в цьому невеличкому торговельному закладі всі товари першої необхідності – як продуктові, так і з промислового переліку. Я була приємно здивована, побачивши такий асортимент продукції в сільському магазині.

1

Радує і те, що затишно в приміщенні – скрізь порядок, чистенько, акуратно складені речі на полицях – все, як у хорошої господині. А ще від покупців дізналась, що працює Марія Григорівна без вихідних й намагається організувати свою роботу так, щоб відвідувачі були задоволені.

– Всім нереально догодити. Можливо, і не все виходить у мене так, як би хотілось. Але за стільки років роботи з людьми навчилась відчувати їх споживчі потреби. Дуже часто покупці звертаються й з індивідуальними замовленнями – просять привезти їм ту чи іншу необхідну річ. Буває і таке, що односельці беруть товари в борг. Стараюсь кожного зрозуміти і піти назустріч, – розповідає продавчиня.

До нашої розмови долучився Микола Дацюк, який саме зайшов за покупками.

«Ми раді, що цей магазин функціонує. Буває кілька разів на день навідуємось сюди. Тут і ціни доступні, і обслуговування чудове», - каже Микола Степанович.

– Марійка (саме так багато хто з односельчан називає продавчиню - авт.) ще й балує нас часто, - підхоплює розмову місцева жителька Ольга Гучук. - От, наприклад, вже кілька років поспіль виділяє новорічні подаруночки для дошкільнят. Не обділяє увагою і школярів. Ми вже звикли, що й до торби Діда Мороза як в школі, так і в дитячому садку обов’язково мають потрапити солодощі з її магазину.

Ще на початку нашої розмови почула від Марії Григорівни вислів: «Я за прилавком виросла…». Тож цікавлюсь, що він означає.

– Все дуже просто, – каже жінка. – З самого малечку я «крутилася» біля прилавка, допомагаючи рідним. Продавцями були мої батьки, торгував ще за Польщі й мамин тато – дід Хомка. А я скільки себе пам’ятаю – завжди мріяла освоїти таку ж професію.

Далі було ще багато спогадів, пов’язаних з улюбленою роботою. Нічого дивного, адже торгує жінка з далекого 1980 року. Тож, вдячних покупців вам, Маріє Григорівно. Хай легко працюється ще довго при доброму здоров’ї.

Людмила МЕЛЬНИЧУК.

Фото автора

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024