Один із підозрюваних у справі «секс-скандалу» з Барабошком розповів про порушення під час слідства

01 Грудня 2018, 11:20
Василь Крутчак 4966
Василь Крутчак

Василь Крутчак – один з трьох блогерів, які фігурують в так званій «справі Варченко». Два інших – добре  відомі в українській блогосфері – Володимир Петров ( «Люмпен») і Олександр Барабошко ( «Крус») – їх також вважають політтехнологами.

У ЗМІ є інформація, що в різний час вони працювали на політиків першого ешелону, таких як Арсеній Яценюк, – пишуть ВЕСТИ.

Блогерів підозрюють в тому, що вони «сфабрикували» секс-скандал, фігурантом якого став високопоставлений співробітник поліції Олександр Варченко. До того ж він є цивільним чоловіком заступниці голови Держбюро розслідувань Ольги Варченко (в минулому вони були одружені, потім офіційно розлучилися, а тепер знову живуть разом без реєстрації шлюбу; Ольга залишила прізвище колишнього чоловіка). Петрова військова прокуратура затримала першим, слідом обшукали Крутчака і потім – у Барабошка, який теж був затриманий.

Історія повна дивацтв. Наприклад, в інтерв'ю К«раїні» головна фігурантка секс-скандалу – студентка Наталя Бурейко, на сторінці якої в Фейсбуці прозвучало звинувачення в домаганнях і погрози з боку Олександра Варченко, стверджує, що ніколи не бачила ні Петрова, ні Барабошка. Або, ще одна дивина, яке відношення до цього всього має військова прокуратуа?

Крутчак – один з журналістів каналу «НЛО-ТБ», на якому виходило, зокрема, популярне «Люмпен-Шоу» Петрова. На тому ж каналі працював популярний телеведучий Олексій Дурнєв, до речі, він приїхав до Печерського суду Києва 30 листопада, коли обирали міру запобіжного заходу для Петрова і Барабошка. Петрова відпустили під домашній арешт, а Барабошку вибрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на строк до 60 днів (з правом внесення застави в 3,4 млн.) Всі ці хлопці давно працюють разом. Петров і Барабошко не коментують те, що відбувається. А Василь Крутчак поділився своєю думкою.

– Василь, чому справою займається військова прокуратура? Здається, це ж не зовсім їхня парафія ...

– По деталях справи я не зовсім в курсі. Я думаю, що більше зможу дізнатися, коли буду на судовому засіданні. Але логічно, то виходячи з того, що я сьогодні почув, Володимира Петрова вважають організатором цієї справи, а Олександра Барабошка – виконавцем. І у мене виникає питання: якщо ця справа несфальшована, законно, чесно, справедливо, як так сталося, що організатору дають домашній арешт, а виконавцю – утримання під вартою – 60 днів?

– Згодна з вами. А як проходили обшуки? Ви говорили, що там були значні порушення ...

– Я можу сказати абсолютно точно про обшук, який у мене пройшов. Він відбувся без рішення суду. Тобто, обшук у мене пройшов в автомобілі і квартирі.

– А ви взагалі ким проходите по справі?

– Як вони сказали – я свідок. Але я більше не був опитаний по цій справі.

«Суд над Петровим і Барабошко – приклад недобросовісної конкуренції» – блогер.

– І на яких підставах у вас тоді проходив обшук?

– Я не знаю: постанови суду по проведенню обшуку небуло! Було якесь рішення слідчого ... Але, як мені пояснили юристи, це зовсім різні речі. І якщо немає постанови суду, то будь-який обшук можна вважати незаконним. У мене вилучили два ноутбуки: один мій, один – моєї дружини.

– А що вони шукали у вас?

 У постанові було зазначено, що у мене шукають ноутбуки, планшети, документи, які можуть бути пов'язані з цією справою. Але хочу звернути увагу, що під час обшуку у мене були вилучені документи, які мають відношення до моїх власних журналістських розслідувань, що стосуються депутата Вадима Рабиновича. Я набагато раніше це робив  і частину з них публікував, зокрема, у себе на сторінці в Фейсбук.

А як вилучалися ноутбуки ... Відкрили ноутбук дружини  побачили, що це її ноутбук, переконалися, що цей ноутбук пов'язаний виключно з її діяльністю і віддали. Потім вони попросили, щоб я ввів пароль до свого ноутбука. Я сказав, що не хочу цього робити. Тоді мені сказали – а тоді ми вилучаємо обидва ноутбуки. Я кажу, що означає – обидва? Ви ж бачите, що це не мій ноутбук, а дружини. А він відповідає, а мені слідчий військової прокуратури говорить, якщо ви скажете пароль від свого ноутбука, я ноутбук дружини залишу, а не скажете  вилучаючи обидва. Я запропонував не торгуватися. Якщо хочете вилучати два ноутбуки, вилучайте обидва. Він мені ще останній шанс назвати пароль дав. І в підсумку обидва ноута вони вилучили.

– А були порушення під час обшуку у Петрова і Барабошка?

– Наскільки мені відомо, у них проводилися обшуки з аналогічними порушеннями  ні у кого не було дозволу суду.

– Говорили, що до них застосовувалася сила ...

 По відношенню до Олександра точно застосовувалася сила. Його змушували ввести код на своєму телефоні, він з переляку або забув, або переплутав його. При кожному неправильному введенні його били  наносили удари. Наскільки мені відомо, побої зафіксовані. У всякому разі, було звернення до медичного закладу  це підтвердила дівчина Олександра.

– Що буде далі? Петров виходить під домашній арешт. Які перспективи справи і чи є люди, зацікавлені в тому, щоб справа розвивалася прозоро?

– Про себе я можу відповісти публічно: я ніякого відношення до всього цього не маю. Мою причетність треба ще довести. По-моєму, в справі є зацікавлені люди. Серед них – народний депутат Сергій Пашинський і (міністр внутрішніх справ) Арсен Аваков. Останнім часом ми активно обговорювали їх діяльність в рамках «Школи корупції». За моєю інформацією, це могло їм не сподобатися.

– Обшуки у вас проводили підлеглі пана Матіоса. Досить дивна конфігурація сил в цій справі. Якщо справою зайняті люди Матіоса, а зацікавлений Арсен Аваков, то тут немає логіки ...

– Думаю, тут нічого дивного немає насправді. Ми всі розуміємо, що вони між собою, так би мовити, в нормальних відносинах. Якщо цим буде займатися поліція, то це буде не настільки серйозно.

– Що я хочу підкреслити. Якщо подивитися на наші прямі ефіри, то ми піднімали в кількох останніх наших програмах питання співробітникам ДБР. Це не секрет, що за деякими співробітникам ДБР, зокрема, кандидатами на посаду співробітників стоять такі люди, як Сергій Пашинський. Чоловік Ольги Варченко – Олександр Варченко, він – співробітник Національної поліції. Це людина Авакова і Антона Геращенко. Ми гостро піднімали ці питання в ефірах. І те, що відбувається, я думаю, –  це один з методів закрити нам рот.

- Але як ви вважаєте, що це взагалі була за провокація? Можемо припустити, що Петров і Барабошко –  невинні, вони білі і пухнасті. Однак факт провокації проти Варченко не можна заперечувати. Хто це провокацію влаштував, якщо не вони?

– Дивіться ... Я вам скажу, що не здивуюся, якщо цю провокацію могли влаштувати самі ж зацікавлені особи.

–  А чому тоді проти вас? Тому, що ви проводили розслідування? Розслідування проводять тисячі журналістів в Україні і до них не застосовують такі методи ...

–  Я вам пояснюю. Ми не просто проводимо розслідування. Ні для кого не секрет, що наближаються вибори. Я не виключаю, що в них міг би, зокрема, взяти участь я або Олександр Барабошко. А багато хто з депутатів цього не хоче. Вони його прекрасно знають, мене багато депутатів знає. І вони ніяк не бажають, щоб я брав участь. Тому що багатьом це не на руку. Можу це анонсувати. Як я вважаю, найближчим часом я зроблю серйозну заяву і підкріплю її фактажем.

 Що ви маєте на увазі, кажучи про серйозну заяву? З приводу того, як проходить справа?

З приводу одного з можливо, зацікавлених осіб у цій справі ... Людина страшно боїться, що дещо вилізе. Сподіваюся, що найближчим часом люди, суспільство зможуть ознайомитися з цікавою історією, почути і зробити свої висновки. І мені дуже цікаво буде подивитися, як тоді правоохоронні органи, теж вони будуть в такому інтенсивному дусі розслідувати все те, що буде озвучено –  або просто закриють очі, і не будуть звертати уваги, як вони дуже люблять робити? Що, мовляв, нічого страшного, два-три дні минуло й все забули.

– Не дуже зрозуміла кваліфікація цієї справи для вас особисто ...

– Я теж не розумію...

– Вас в чомусь звинувачують?

– Ні..

–  Просто обшукали, і все?

–  І все...

–  Ви бачите взагалі якусь логіку в тому, що прийшли до вас? Є інші версії, крім розслідування проти Рабиновича?

Я не бачу логіки. Єдине, і я це вже неодноразово сьогодні повторював, що їх цікавило, вони прямим текстом мене питали, звідки у мене фотографія – мова про фотографії, яку я демонстрував в одному з ефірів «Школи корупції». На фотографії зображений автомобіль марки БМВ, який зареєстрований на Ольгу Варченко. На фото видно, що за кермом сидить її чоловік. Коли демонстрували цю фотографію, я доводив, що їх шлюб закінчився фіктивним розлученням, оскільки вони за фактом проживають разом, він користується її автомобілем.

– Зачекайте, вони офіційно в розлученні?

 Вони офіційно розлучені, але це фіктивне розлучення, зроблений для того, щоб Варченко міг отримати безкоштовне житло від поліції. І власне через це він зробив фіктивне розлучення, і зараз відбувається процес будівництва багатоповерхового будинку, в якому йому повинна бути виділена квартира.

І ось, вони мене запитали, звідки фотографія, мотивуючи, що я несу кримінальну відповідальність за те, що ця фотографія здобута незаконним шляхом. А я і питаю їх, а чому незаконно? Я що, кудись проникав? Вони мені кажуть, ну, ви поширили  це кримінальна відповідальність ...

–Знали ви про існування такої персони, як Бурейко. Були знайомі?

– Ми не знайомі.

– Вам як журналісту не здається, дивною ситуація, коли затримують Петрова і Барабошка, і за півгодини до цього виходить інтерв'ю з Бурейко – на тому самому сайті?

– Я чув інтерв'ю цієї дівчини, і принаймні вона говорить в кінці, що ніякого Петрова вона не знає. Це насправді дуже важливо.

– Якщо він проходить у справі як організатор, то, припустимо, він міг діяти через своїх спільників. Але питання в тому, що затримані у справі було п'ять чоловік. Ви – третій, а хто ще двоє?

 Гадки не маю!

 Ви не знаєте цих людей?

 ... гадки не маю. Знаю, що був обшук у ще однієї дівчини, яка працює в нашому проекті адміністратором. Я цього не розумію. Її відразу ж відпустили.

– Обшук провели в її особистому помешканні?

– Так.

– П'яту людину ви не знаєте?

 Гадки не маю.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024