Локачі: приватний нотаріус Ігор Дильний розповів, чому вигідно інвестувати кошти у сонячні батареї

07 Грудня 2019, 10:00
Ігор Дильний 13052
Ігор Дильний

Чотири роки тому в Україні було лише два десятки приватних сонячних електростанцій. Нині таких тисячі.

Тільки за перший квартал 2019 року їх встановили 1400 домогосподарств. Причина такого зростання – в здешевленні обладнання і вигідному «зеленому тарифі», за яким можна продавати надлишки виробленої електроенергії.

Наш район, у порівнянні із сусідніми, не пасе задніх за кількістю домашніх сонячних електростанцій. Зокрема, по одній такій вже з’явилося у Старому та Новому Загорові і Хорові, три – у Павловичах, чотири – в Крухиничах та близько десяти СЕС до кінця цього року планується ввести в дію в райцентрі.

Детальніше розповісти про відновлювальну енергетику і про те, як на цьому нині можна заробляти, зголосився Ігор Дильний. Чоловік – один із тих, хто вже відчув переваги таких технологій. В квітні на своїй присадибній ділянці він облаштував 117 фотомодулів загальною потужністю 30 кіловат.

Сім’я Ігоря володіє в селі Крухиничі домогосподарством, яке, за підрахунками господарів, споживає 200-400 кВт електроенергії. Тож вирішив інвестувати заощадження у власну СЕС. Чоловік зізнається, що для нього це, передусім, інвестиційний проект, вигідне капіталовкладення. І хоча закордонне обладнання, як каже, не з дешевих (вартість одного фотомодуля – близько трьох тисяч гривень), окупність його становить чотири-п’ять років.

Спочатку Ігор почав вивчати кампанії, які займаються монтажем і підключенням потрібного обладнання. Свій вибір зупинив на одній із луцьких фірм – «Кірбіс», яка займається встановленням сонячних панелей «під ключ» і на той час вже запустила одну з домашніх електростанцій в нашому селищі. Увесь процес – монтаж, підключення та підписання договору про «Зелений тариф», був виконаний впродовж одного місяця.

«Панелі встановлювалися китайські – на українських ринках вони найпопулярніші. За порадою фахівців облаштував їх відразу за хатою на присадибній ділянці. Там місця вистачає і сторона сонячна. Найбільше часу зайняло виготовлення каркасу під фотомодулі. Його, до речі, можна робити як з металу, так і з дерева. Для надійності обрав перший варіант. Ще кілька десятків таких панелей розмістив на даху господарської споруди, що розташована поруч. В гаражі встановили «мозок» системи – мережевий інвертор, що перетворює сонячну енергію в електричну. Також цей пристрій дозволяє відстежувати за допомогою спеціального додатка в смартфоні, як генерується природний ресурс і обсяги щомісячного заробітку на «зеленому тарифі», – розповідає Ігор, відразу усе наочно демонструючи.

Мій співрозмовник зауважує, що насправді процес облаштування домашньої сонячної станції досить копіткий, адже багато питань ще потрібно було вирішити з енергетиками. Зокрема, збільшити потужність домашньої електромережі до 30кВт і напруги в ній до 380 Вольт, оформити вузол обліку електроенергії, відкрити рахунок в банку і підписати договір з «Волиньобленерго» на купівлю-продаж електроенергії з альтернативного джерела.

Читайте також: На території Затурцівської ОТГ встановлять вітрову електростанцію.

До слова, від ідеї будівництва СЕС до її втілення у Дильного пішло близько чотирьох місяців. Та він не шкодує, що взявся за це, адже відразу після запуску станція почала приносити дохід, від якого ще й сплачується в бюджет 19,5 % податку. На телефоні чоловік показує виписки з банку: все прозоро і зрозуміло. Весною і влітку прибутки, каже, відчутніші, бо з травня по серпень виробляється у кілька разів більше енергії, ніж в осінньо-зимовий період.

«Накопичувальних акумуляторів у своєму домогосподарстві я вирішив не встановлювати, бо це дуже дорого. Та і який сенс? Адже потреби мого господарства, по суті, незначні – в середньому 300 кіловат на місяць. Решту згенерованої електроенергії реалізовую на вигідних умовах в загальну мережу. Держава нині купує у власників домашніх сонячних станцій електроенергію по 4 гривні 40 копійок за кіловат. І такий «зелений тариф» діятиме, як обіцяють чиновники, до 2030 року. Законодавчо він прив’язаний до курсу євро, тож підрахунки можуть дещо коливатись», – говорить далі співрозмовник.

Читайте також: Енергетична верба: як на Волині вирощують екопаливо.

Оцінивши усі переваги державних преференцій, сім’я невдовзі планує збільшити потужність своєї станції до дозволеного максимуму – 50 кВт. Чоловік надіється, що встигне встрибнути в останній вагон, адже вже з початку наступного року будуть впроваджені деякі законодавчі обмеження щодо встановлення альтернативних джерел енергії.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024