У Затурцях на кір захворіла студентка

05 Листопада 2018, 11:03
Кір 2342
Кір

У селі Затурці 1 листопада зареєстровали випадок захворювання на кір у студентки, яка навчається в місті Луцьку.

У Локачинському районі це уже 9 випадок з початку року, – повідомляють у Горохівському міжрайонному відділі ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

З усіх захворілих – 5 дітей у віковій групі від 1 до 9 років та 4 дорослих осіб, в тому числі троє студентів.

З усіх захворілих 56% не мали повного курсу щеплень від даного захворювання, в тому числі двоє дітей не вакциновані у зв’язку з відмовою батьків. 6 осіб (з середнім та важким перебігом захворювання) були госпіталізовані, з них 50% – дорослі.

Якщо ви чи ваша дитина захворіли, необхідно:

    терміново звернутися за медичною допомогою — викликати лікаря додому;

    до приходу лікаря обмежити контакт з родичами, іншими людьми;

    повідомити лікаря про всі контакти за останніх 20 днів;

    при кашлі, чханні прикривати рот і ніс, використовуючи носову хустинку або серветку, частіше мити руки з милом;

    проводити вологе прибирання та провітрювання приміщення, де знаходиться хворий.

Єдиним заходом профілактики цього захворювання є щеплення!

Для запобігання поширення інфекції необхідно забезпечити не менше ніж 95% щорічного охоплення двома дозами вакцин із протикоровим компонентом, а також охопити щепленнями дітей, підлітків і дорослих, котрі в минулому пропускали планову вакцинацію.

Читайте також: Кір: у районі захворіла одна дитина

Невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки у відповідності до  ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я затвердили наказ (№1216 від 26.06.2018р.) про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Відповідно до зазначеного наказу, впродовж 2018 року забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров’я, представників силових структур;студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Для дорослих, котрі не мають даних про отримані в дитинстві щеплення проти кору та не знають свого вакцинального статусу, вірусологічна лабораторія ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» (за направленням лікувально-профілактичного закладу) має можливість  (на платній основі) провести визначення рівня антитіл до вірусу кору в крові. Вартість такого дослідження становить  47 гривень 27 копійок.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024