Головний лікар Затурцівської амбулаторії нагадав про профілактику поліомієліту

10 Лютого 2020, 12:33
профілактика поліомієліту 1567
профілактика поліомієліту

Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, що уражує нервову систему і викликає повний параліч.

Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Про це повідомляє головний лікар  КНП «Затурцівська амбулаторія ЗПСМ» Борис Ковальчук.

Основним способом поширення інфекції був безпосередній або опосередкований контакт із хворим (через руки, носові хустинки, одяг, постільну білизну тощо).

Читайте також: Що потрібно знати про коронавірус.

Виділення вірусу відбувається через слиз носоглотки або з кишківника з фекаліями і розпочинається вже в інкубаційний період, який триває в середньому 5-12 днів (можливі коливання від 2 до 35 днів). Після появи перших симптомів захворювання вірус продовжує виділятися з фекаліями.

Перші симптоми захворювання проявляються підвищеною температурою, втомою, головним болем, нудотою, ригідністю м’язів шиї та болем у кінцівках. Розрізняють дві форми поліомієліту: непаралітична та паралітична.

Читайте також: Головний лікар Затурцівської амбулаторії нагадав про програму «Доступні ліки».

Непаралітична форма перебігає у вигляді так званої «малої хвороби» (абортивна форма), яка проявляється короткочасною лихоманкою, катаральними (кашель, нежить, біль у горлі) та диспептичними явищами (нудота, блювота, рідкі випорожнення). Усі клінічні прояви зникають зазвичай протягом кількох днів.

Іноді за нею настає тимчасове поліпшення стану хворого зі зниженням температури, або хвороба одразу переходить у другу фазу – «велику хворобу», коли головний біль більш виражений і супроводжується болем у спині, кінцівках, підвищеною стомлюваністю м’язів. За відсутності паралічів хворий видужує.

Читайте також: У 2020 році дослідження для виявлення раку на ранніх стадіях будуть безкоштовними.

У період до початку проведення вакцинації паралітичний поліомієліт був чи не однією з найзагрозливіших хвороб, оскільки вражав тисячі та десятки тисяч людей, головним чином дітей до 5 років, з яких близько 10 % помирали, а 40 % ставали інвалідами.

Збудником захворювання є поліовірус, який за сприятливих умов може зберігатися в зовнішньому середовищі до 3 – 4 місяців, добре переносить заморожування, висушування, не втрачає життєздатності у фекаліях, стічних водах, залишається на овочах і в молоці. Поліовірус гине під час кип’ятіння, під впливом ультрафіолетового опромінення та дезінфекційних засобів.

Читайте також: Що таке check up та кому він необхідний.

Поліомієліт невиліковний, але його можна попередити за допомогою вакцинації. Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

  • вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців;
  • ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ). Окрім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:
  • дотримуватися правил особистої гігієни (миття рук);
  • свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

Поліомієліт – підступна і дуже небезпечна хвороба. Тільки щеплення дітей поліомієлітною «живою» вакциною – надійний засіб захисту.

Читайте також: Жителям краю радять перевірити імунітет проти кору, краснухи та дифтерії.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024