Від окопних свічок і до автомобілів: як волонтерить Затурцівська громада під час війни

07 Березня 2024, 10:05
Голова Затурцівської громади Юрій Ковальчук ФОТО 902
Голова Затурцівської громади Юрій Ковальчук

«Я можу пригадати все. Я можу пригадати кожну допомогу: звідки вона їхала, як це все організовувалось та як налагоджували процес. Перша гуманітарна допомога прибула у Затурцівську громаду з закордону», – розповідає голова громади Юрій Ковальчук.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну громада посилено займається волонтерством. За благодійну роботу у 2023 році очільника громади нагородила Володимир-Волинська єпархія Православної церкви України відзнакою «Святий великомученик Юрій Переможець». Також Юрія Ковальчука відзначили грамотою 63 окремої механізованої бригади за допомогу Збройним силам України.

Нагорода від духовенства
Нагорода від духовенства

Волонтерство на початку повномасштабного вторгнення

З початку повномаштабної війни голова громади познайомився з поляками, які проживають в Англії. Вони самі звʼязались із Юрієм Ковальчуком та запропонували допомогу.

«Ми не знали, як розгорнеться ситуація з війною та чого нам варто чекати. Звичайно, ми розуміли, що танків, літаків та вертольотів ми не купимо і так само це розуміли європейці. Тому перша допомога, яку ми отримали від них, був одяг, засоби гігієни та харчі», – розповідає Юрій Ковальчук.

З Англії гуманітарну допомогу доправляли до польського міста Замосць, а звідти вантаж забирали місцеві волонтери. Цю допомогу розвозили у місця, де її потребували захисники. Теплий одяг та засоби гігієни – в першу чергу військовим на передову. Також частину допомоги доправили жителям громади міста Ізюм Харківської області.

Читайте також: Затурцівська громада: найбільша разова допомога прямує до Харкова

«Початок повномасштабного вторгнення – період невизначеності для всіх. Ми думали, що гуманітарна допомога – це все. Ми не знали, як буде працювати держава та що у нас буде із запасом харчів. Тому ми приймали всеньку допомогу і відправляли всеньку допомогу», – додає голова громади.

В цей же період у громаді розпочали займатися транспортними засобами для військових. Один автомобіль на прохання Затурцівської громади для військових придбали й поляки. Ярослав Куржавськи допомагає громаді й до нині.

Читайте також: На Локачинщину доправляють допомогу з Англії

Організація допомоги була побудована так, щоб мінімізувати витрати з державного бюджету. Все робилось на добровільних засадах. До Замосця, що у Польщі, допомога доїжджала зустрічним транспортом, а звідти її забирали місцеві волонтери власним коштом.

До збору гуманітарної допомоги приєднався ще один фонд із міста Лінкольн, що в Англії. У чотирьох містах: Лінкольн, Бостон, Скантроп та Йорк були створені пункти збору допомоги для України. Долучилася до збору допомоги польська школа в Англії на чолі з директоркою Анетою Смолярик. 

«У європейців, як я зрозумів, така модель збору допомоги: вони створюють так звані хаби, в які зносять все необхідне, тоді грузять декілька вантажівок і везуть», – розповідає пан Юрій.

Зміна напрямку: допомога реабілітаційним центрам та людям з інвалідністю

«З часом ситуація стабілізувалась. Ми побачили, що в нас вистачає харчів, гігієни та одягу. Тому подібна допомога припинилась. Ми переключились на допомогу постраждалим військовим», – продовжує очільник громади.

Упродовж півтора року Затурцівська громада співпрацювала із польським фондом «Нестор», який опікується людьми старшого віку. За допомогою цього фонду вдалося налагодити постачання речей для людей з обмеженими можливостями: крісел колісних, ортезів, антипролежневих матраців та подушок, поясів для спини.

«Я неодноразово переконався, що це було правильне рішення. Я був здивований, коли дізнався, скільки людей потребують цих речей навіть на території громади. Кожен, хто звернувся до нас із проханням отримати візок чи, наприклад, матрац від пролежнів – отримав потрібну річ безкоштовно», – розповідає Юрій Ковальчук.

Речі для людей з обмеженнями
Речі для людей з обмеженнями

Очільник громади шукав контакти та налагоджував співпрацю із різними центрами реабілітації та госпіталями. Вдалося вийти на великий благодійний фонд за посередництва товариша Юрія Ковальчука, колишнього військовослужбовця ЗСУ, волинянина, який нині проживає в КиєвіІгоря Петровича Козіка. Тут і розпочалась співпраця Затурцівської громади із Благодійним фондом «Україна у вогні». Велику кількість крісел колісних та речей для людей з обмеженнями відправили Київському інституту травматології. Подібну допомогу Затурцівська громада надала й реабілітаційному центру села Циблі, що на Київщині.

Допомога для Київського інституту травматології
Допомога для Київського інституту травматології

«Там дуже великий центр реабілітації. Мені було приємно бачити, як люди ставляться до відновлення військових, як створюють умови. Тому я впевнений: наша допомога там не була зайвою», – наголошує голова громади.

Допомогу із Затурцівської громади доправляли й до Здолбунівської міської лікарні. У медзакладі цілий поверх обладнали під військовий шпиталь, там знаходиться багато поранених військових.

«На сьогодні постачання подібної допомоги трішки призупинилось, адже є проблеми із системою «Шлях» та виїздом за кордон. Також відбуваються значні зміни у фіксуванні гуманітарної допомоги, та ми не стоїмо на місці, а завжди рухаємось вперед», – додає голова.

За новими вимогами закону, щоб фіксувати отримання та надання гуманітарної допомоги, організація чи юридична особа повинні бути зареєстровані в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги. 

Від 5 грудня 2023 року Затурцівська сільська рада є в цьому реєстрі та має свій номер. Одна з перших установ у Володимирському районі та перша на Локачинщині, яка увійшла до реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. Тепер у громаду можуть привозити допомогу за актами, ставити на облік та передавати у місця, де її потребують.

Налагоджена система волонтерства у громаді

«Головний напрямок нашої роботи у волонтерстві – допомога жителів громади військовослужбовцям. Розпочинали ми всі окремо. Я у Затурцях волонтерив, в Губині – нинішній староста Війницького старостинського округу Олександр Новосад, у Локачах розпочав волонтерити депутат Затурцівської сільської ради Володимир Поліщук та Анатолій Тимофіюк. На певному етапі потужність однієї людини закінчується і це стало відчутно. Тому ми обʼєднали свої зусилля і стали працювати разом», — розповідає Юрій Ковальчук.

Волонтери громади із військовими
Волонтери громади із військовими

Підготовка до виїзду волонтерів
Підготовка до виїзду волонтерів

Затурцівська громада успішно волонтерить протягом двох років. Очолює збір та організацію допомоги Олександр Новосад із підтримкою Володимира Поліщука. Нині процес добре організований. 

В середньому волонтери здійснюють два виїзди в місяць на передову. Для покращення роботи організатори придбали автомобіль, за допомогою якого доставляють вантаж. Підготовку до виїзду розпочинають орієнтовно за тиждень.

Читайте також: Волонтери Затурцівської та Локачинської громад повернулися з передової

Голова громади телефонує до керівників місцевих закладів освіти та разом визначають, хто може приготувати якісь продукти чи смаколики для військових. Окрім того, у селах є люди, які до кожної поїздки готують домашні страви для захисників. Також волонтери збирають ліки та адресні пакунки. За два роки вже добре вивчили локації, тому проблем із доставкою немає.

Приготування їжі для військових
Приготування їжі для військових

Приготування їжі для військових
Приготування їжі для військових

«Зі сторони харчування, потреби дуже прості. Зазвичай хлопці хочуть домашньої їжі: голубці, вареники, ліниві пироги, холодець, навіть шубу возили. Окрім цього, ми завжди стараємось купувати енергетичні напої. Олександр купує їх у Польщі, адже там значно дешевше. І в процесі підготовки ми оголошуємо збір на території громади. Усі охочі мають можливість принести якісь продукти або допомогти фінансово», – додає очільник громади.

В аптеці села Затурці та у деяких магазинах на території громади розташовані скриньки для збору коштів на пальне волонтерам. Перед виїздом гроші забирають організатори, про зібрану суму оголошують в місцевій вайбер-групі «Затурцівська громада». В середньому вдається зібрати 4000-5000 гривень.

За словами Юрія Ковальчука, волонтери Затурцівської громади мають довіру серед інших волонтерських організацій. Тому до них часто звертаються із проханням перегнати відремонтовані машини на передову. В такий спосіб волонтери використовують поїздку в зону бойових дій із максимальною користю.

«Хлопці виїжджають бусом, беруть лафету та доставляють відремонтований автомобіль до місця призначення. На зворотному шляху забирають пошкоджені машини, щоб їх тут відремонтували. Цьому дуже сприяє зароблена довіра від військових та інших волонтерів», – розповідає голова громади.

Виїзд на передову
Виїзд на передову

Культура громади збирає кошти для ЗСУ

У громаді добре розвинутий культурний аспект. Кожен намагається допомогти військовим у свій спосіб. У селах Затурцівщини проводили серію благодійних концертів «Обʼєднуємось задля перемоги».

Під час січневої сесії сільської ради начальниця гуманітарного відділу Оксана Нерода прозвітувала про проведені концерти. Від початку повномасштабного вторгнення лише на благодійних заходах громади зібрали понад 300 тисяч гривень для військових. За ті гроші придбали не один автомобіль для захисників.

«Я особисто відвідую ці заходи із задоволенням. Адже там відбувається патріотичне виховання. Ми проводимо концерти не для того, щоб потанцювати та просто поспівати. На сьогодні – це розрядка для наших людей. Це можливість прийти, розвіятись і задонатити. І хоч у нашій громаді немає музичної школи та все робимо від душі, на фанатизмі працівників культури. Це все роблять люди, які отримують задоволення від своєї роботи, а тепер їхній талан дозволяє ще й допомогти ЗСУ», – із захопленням розповідає Юрій Ковальчук.

Читайте також: Пісні, смаколики та крута лотерея: як пройшов благодійний концерт у селі Війниця

Система проведення концертів також добре налагоджена. У попередні роки заходи проводили у кожному старостаті громади. Нині концерти проводять до визначних свят та українських традицій у селах. Також у громаді працюють мисткині. Роботи своїми руками вони продають на аукціонах в інтернеті й віддають кошти на різні оголошені збори для військових.

Читайте також: Святкова вистава та благодійний ярмарок: у Павловичівському ліцеї збирали кошти для захисників

Потреби захисників та їх виконання

Юрій Ковальчук каже, що він та волонтери Затурцівської громади постійно на звʼязку із військовими, тому знають про кожну потребу кожного захисника. Зазвичай це щось базове: автомобіль, прилад нічного бачення, зарядна станція, бронежилет.

«У цьому році я вже розпочав вести звіт, просто для себе. Ось, наприклад: 16 січня ми виїхали на схід. Вдалося назбирати 14 тисяч гривень на пальне волонтерам, ще й люди в каністрах приносили дизель. Вже в цьому році ми зідрали 62 тисячі на автомобіль для військового із села Холопичі. У нашій громаді та із допомогою людей з Луцька ми зібрали 108 тисяч гривень на засіб радіоелектронної боротьби. Передали тепловізор вартістю 50 тисяч гривень для захисника із громади. Передали автомобіль для ще одного військового із нашої громади», – розповідає голова.

Передача допомоги військовим
Передача допомоги військовим

Кошти збирають на карткові рахунки когось із родини потребуючого захисника. Створили вайбер-групу, у якій волонтери та голова громади поширюють інформацію про відкриття збору, необхідні речі для військових, плановий час поїздки та звіт про доставлену техніку, харчі й всі інші необхідні речі.

За приблизними підрахунками очільника, із Затурцівської громади для військових придбали та доставили близько 50 автомобілів.

«У нас навіть створився «ринок в ринку». Була ситуація, коли ми придбали автомобіль для одного захисника Ігоря і вже готували до відправки. Хлопця контузило, його відвели в тил. У цей час ми відкриваємо збір на авто для іншого військового із громади. Ігор сам звертається до мене, щоб ми перенаправили машину потребуючому захиснику. І подібна ситуація була не одна», – додає Юрій Ковальчук.

Волонтерська робота на території громади має великі обсяги та є дуже різноманітною. Допомога військовим розпочинається з окопних свічок і сягає автомобілів. Затурцівська громада не має військового ПДФО та попри це, старається допомогти своїм захисникам закрити усі важливі потреби та питання.

Юрій Ковальчук із військовим
Юрій Ковальчук із військовим

Передача допомоги військовим
Передача допомоги військовим

Виїзд на передову
Виїзд на передову

Підготовка до виїзду
Підготовка до виїзду

Авто для ЗСУ
Авто для ЗСУ

Доправлені автомобіля захисникам
Доправлені автомобіля захисникам

Підготовка до виїзду волонтерів
Підготовка до виїзду волонтерів

Олександр Новосад та Володимир Поліщук із військовими
Олександр Новосад та Володимир Поліщук із військовими

Олександр Новосад та Володимир Поліщук у Купʼянську
Олександр Новосад та Володимир Поліщук у Купʼянську

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024